Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821

 Γενναίος Κολοκοτρώνης. Γιός του Θεόδωρου. Το όνομά του ήταν Γιάννης, αλλά στην πολιορκία της Τριπολιτσάς σκαρφάλωσε στα τείχη και έπιασε έναν θηριώδη Τούρκο. Τον αποκάλεσαν γενναίο και το παρατσούκλι αντικατέστησε το όνομά του. Πολέμησε παντού και φάνηκε αντάξιος του πατέρα του. Εκλέκτηκε Γερουσιαστής και το 1862 Πρωθυπουργός, ο τελευταίος της Βασιλείας του Όθωνα. Ήταν 64 χρονών όταν πέθανε το 1868.


 

Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης στο νεκροκρέβατο στις 27 Απριλίου 1864 σε ηλικία 67 ετών. 

  

Κωνσταντίνος Κανάρης. Ο μπουρλοτιέρης του '21 με τα παράσημα της δράσης του. Έγινε υπουργός Ναυτικών και δυο φορές Πρωθυπουργός

. Πέθανε το 1877 σε ηλικία 84 ετών.

  

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αγωνιστής, αλλά και πολιτικος που έμεινε στην ιστορία για τις ραδιουργίες του. Τον Δεκέμβριο του 1821 έγινε πρώτος Πρωθυπουργός της επαναστατημένης Ελλαδος. Πέθανε το 1865 σε ηλικία 74 ετών.

  

Ο Βασιλιάς Όθων 1865

 

Ο Όθων και η σύζυγός του Αμαλία

  

Η ΑΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΤΩ 1851. ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ, ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Η ΚΥΡΙΑ ΜΟΝΑΡΧΙΔΗ [ΨΑΡΙΑΝΗ], ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΤΑΣΗ [ΣΠΕΤΣΙΩΤΙΣΑ], ΔΙΣ REINEN KAMPF [ΒΑΥΑΡΙΣ], ΚΥΡΙΑ ΑΝΤ. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ [ΚΑΘΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ], ΔΙΣ Φ. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, ΚΥΡΙΑ ΚΡΙΕΖΗ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑ. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ ΤΟ 1851 ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΚΥΡΙΑ ΜΟΝΑΡΧΙΔΗ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΙΟΥ 1847 [!] ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΔΑΓΓΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΡΑΒΗΞΕ Ο PHILIBERT PERRAUD ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 1847.

 

 

 PIERRE-GASPARD GUSTAVE JOLY DE LOTBINIERE. O ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ. ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. ΑΚΟΥΑΤΙΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΔΑΓΓΕΡΟΤΥΠΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1839.  (Ήταν μια από τις πρώτες φωτογραφίες  που τραβήχτηκαν στην Ελλάδα. Άρα το 1839 ήρθε η φωτογραφία στη χώρα μας)

Σημ. Ο Γέροντας Αθανάσιος Μυτιληναίος αγαπούσε την φωτογραφική τέχνη. Στις σύντομες εξορμήσεις στα παράλια του Στομίου είχε μαζί μια φωτογραφική μηχανή.