Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ;



 Ο δημιουργός του βίντεο αναφέρει τα εξής : «Κάποιοι αστρολόγοι έφτιαξαν ένα βίντεο-απάντηση σε αυτό το βίντεο, το οποίο λέγεται "Γιατί ισχύει η αστρολογία". Παραθέτω εδώ τα λάθη τους μιας και έχουν απενεργοποιήσει τα σχόλια:



1. Είναι δυνατόν τόσοι πολλοί άνθρωποι που πίστευαν στην αστρολογία να ζούσαν μέσα στην πλάνη; ΝΑΙ. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα είτε μιλούμε για αρχαίες θρησκείες, που τις απορρίπτουμε όλοι πλέον, είτε για τις πρώτες προσπάθειες ερμηνείας του κόσμου (επίπεδη Γη, η Γη στο κέντρο του σύμπαντος, τα άστρα ως σημεία πάνω σε έναν κρυστάλλινο θόλο που περιστρέφεται γύρω από τη Γη). 

 2. Αφήνεται να εννοηθεί ότι η αστρολογία διδάσκεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο μαζί με τις κοινωνικές επιστήμες (ψυχολογία, κοινωνιολογία). Φυσικά αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά αποτελούν εξαιρέσεις κι ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η αστρολογία παρουσιάζεται ως κοινωνικό φαινόμενο και δεν διδάσκεται ο προφητικός της χαρακτήρας ή η τεχνική της.

 3. Αναφέρεται ότι η αστρολογία βασίζεται στην παρατήρηση, τη στατιστική και στην έρευνα, το πείραμα και την απόδειξη. Αλλά δεν παρουσιάζεται απολύτως καμιά στατιστική ή δημοσιευμένη έρευνα που να αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Γιατί; (Υπάρχουν στατιστικές μελέτες που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο). 

 4. Διδάσκεται η αστρολογία στο πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης στο πλαίσιο των σπουδών Μαθηματικών; Όσο κι αν έψαξα στο σχετικό πρόγραμμα δε βρήκα καμιά αναφορά στην αστρολογία. http://ww1.math.nus.edu.sg/default.aspx Αν κάποιος βρει κάτι ας ενημερώσει. 

 5. Αναφέρεται ότι η Ιταλία και η Γαλλία χρηματοδοτούν έρευνα σχετικά με την αστρολογία. Δεν βρήκα κανένα τέτοιο στοιχείο για κρατική χρηματοδότηση αστρολογικών ερευνών και αμφιβάλλω πολύ εάν υπάρχει. 

 6. Υπάρχει πράγματι μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικό με αστρονομία και αστρολογία στο πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Αλλά είναι ένα πρόγραμμα που μελετά την αστρολογία από άποψη κουλτούρας και πολιτισμού, δηλαδή την επίδρασή της στην ιστορία και την κοινωνία διαφορετικών λαών. Έχει και κάποια στοιχεία εσωτερισμού, στα πλαίσια της φιλοσοφίας, αλλά στο πρόγραμμα σπουδών δεν αναφέρεται τίποτα για προφητική ικανότητα της αστρολογίας. Περισσότερα εδώ: https://www.uwtsd.ac.uk/ma-cultural-astronomy-astrology/ 

 7. Τα «ηλεκτρομαγνητικά σώματα», οι πλανήτες, επιδρούν στη σκέψη, την υγεία και τις αντιδράσεις ενός άλλου «ηλεκτρομαγνητικού σώματος», του ανθρώπου. Σε αυτό το σημείο έχουμε χρήση επιστημονικών όρων απογυμνωμένων από το περιεχόμενό τους. Υπάρχουν υλικά σώματα και ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Τα "ηλεκτρομαγνητικά σώματα" είναι αδόκιμος όρος. Αν εννοούν ηλεκτρικά φορτισμένα σώματα, και πάλι κάνουν λάθος διότι το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο του ανθρώπινου σώματος όπως και των πλανητών είναι μηδενικό. 

 8. O Einstein πίστευε στην αστρολογία; Λάθος. Υπάρχει γραπτό που το διαψεύδει κατηγορηματικά. Ο Einstein θεωρούσε την αστρολογία μια δεισιδαιμονία. Ο Νοστράδαμος ανήκει στους εγκυρότερους επιστήμονες; Λάθος. Δεν μπόρεσα να βρω άρθρο για τις αστρολογικές αντιλήψεις του Λεβεριέ, εάν κάποιος βρει κάτι ας το γράψει. Ακόμα και να πίστευε, όμως, πρόκειται για την λογική πλάνη της επίκλησης στην αυθεντία. Σήμερα πια, δεν υπάρχει κανένας επιφανής επιστήμονας, φυσικός ή αστροφυσικός, που να πιστεύει στην αστρολογία. 

 9. Το γεγονός ότι ο Αρίσταρχος υποστήριζε το ηλιοκεντρικό σύστημα αναιρεί το γεγονός ότι η αστρολογία βασίζεται στο γεωκεντρικό σύστημα; Όχι, διότι η αστρολογία βασίστηκε στην τετράβιβλο του Πτολεμαίου, και το μοντέλο του Πτολεμαίου ήταν το γεωκεντρικό. Οι απόψεις του Αρίσταρχου δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε από τους περισσότερους συγκαιρινούς του ούτε από τους πατέρες της αστρολογίας. 

 10. Λέγεται ότι τα χαρακτηριστικά που αποδόθηκαν στους νέους πλανήτες έχουν να κάνουν με την εποχή στην οποία ανακαλύφθηκαν. Για παράδειγμα ο Ουρανός συνδέθηκε με τη Γαλλική επανάσταση και ο Ποσειδώνας με τη μάχη του οπίου στην Κίνα. Άρα ο τρόπος που επιδρά ένας νέος πλανήτης στον άνθρωπο, δεν εξαρτάται από τον πλανήτη αλλά… από το πότε έτυχε να τον ανακαλύψει ο αστρονόμος που τον ανακάλυψε! Κι ακόμα χειρότερα, εξαρτάται από τα γεγονότα που συνέβησαν σε μια ελάχιστη περιοχή της Γης (λ.χ. Γαλλία ή Κίνα) που αφορούσε ένα μικρό μόνο ποσοστό του πληθυσμού της Γης. Στην πραγματικότητα αυτό είναι ομολογία του γεγονότος ότι δεν υπάρχει μέθοδος ή τεχνική προσδιορισμού των χαρακτηριστικών των πλανητών. Επίσης περί Πλούτωνα: Εργαστηριακά η πυρηνική σχάση ανακαλύφθηκε το 1938 και όχι το 1930 που ανακαλύφθηκε ο Πλούτωνας.

 11. Αναφέρεται ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί με παρατήρηση ότι όταν ο Ερμής κινείται ανάδρομα στον ουράνιο θόλο πραγματοποιούνται περισσότερες διορθωτικές ανακοινώσεις στα αεροδρόμια από ότι συνήθως. Επίσης, αναφέρεται ότι όταν ο Άρης κινείται ανάδρομα υπάρχουν περισσότερες κλήσεις για βλάβες οχημάτων. Δεν δίνεται όμως κανένα στοιχείο ή καμιά μελέτη για κάτι τέτοιο, ενώ θα μπορούσε εύκολα να αποδειχθεί. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το κομμάτι αυτό κλείνει με τη φράση «Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους». Τα νούμερα που δεν αναφέρθηκαν ποτέ. 

 12. Οι παρελθούσες θέσεις των πλανητών λέγεται ότι ασκούν επιρροή, με τον ίδιο τρόπο που σε ένα κομμένο φύλλο το κομμένο κομμάτι εξακολουθεί να έχει ενεργειακό αποτύπωμα. Μάλλον αναφέρεται στις φωτογραφίες Κίρλιαν. Τα συμπεράσματα ωστόσο είναι ψευδοεπιστημονικά και πρόκειται για μια παρερμηνεία. Περισσότερα εδώ: http://skepdic.gr/Entries/Kapa/kirlian.htm (συνεχίζεται...)

 13. Η Έριδα αναφέρεται ως παράδειγμα σώματος που έσπειρε διχόνοια στην αστρονομική κοινότητα …δικαιώνοντας τη φήμη της. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι αντίστροφα: ακριβώς επειδή η ανακάλυψή της δημιούργησε διχογνωμία ως προς τη φύση του αντικειμένου, οι αστρονόμοι την ονόμασαν συμβολικά "Εριδα". 

ΠΗΓΗ : ΕΔΩ


ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ : ΕΔΩ