Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 Μοντέλο  σε κλίμακα 4:1 (70 Χ 80 Χ 140 εκατοστά), δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του πρωτότυπου Μηχανισμού των Αντικυθίων

Είναι γνωστό πως για την περιγραφή ιστορικών, θρησκευτικών, αρχαιολογικών, κοινωνιολογικών, οικονομικών και άλλων συμβάντων που έγιναν στο διάβα της ιστορίας, όσα από αυτά συνέβησαν Προ Χριστού υπάρχει η σήμανση π.Χ και όσα συνέβησαν Μετά Χριστόν υπάρχει η αντίστοιχη μ.Χ.

Το συγκεκριμένο ημερολογιακό σύστημα με βάση τη γέννηση του Χριστού επινοήθηκε από τον μοναχό Διονύσιο τον Μικρό το 525 κατόπιν εντολής του πάπα Ιωάννη Α' χρησιμοποιώντας την λατινική συντομογραφία A.D. anno Domini που σημαίνει το έτος του Κυρίου μας. Στην ελληνική γραμματεία αντιστοιχήθηκε με το μ.Χ. δηλαδή μετά Χριστόν και την αγγλοσαξονική με το A.C.  (after Christ) όπου στα ελληνικά μεταφράζεται ως μετά την του Χριστού γέννηση.  Και αντίστοιχα για την προ του Χριστού γέννηση με τις επισημάνσεις π.Χ (προ Χριστού) και στα αγγλοσαξονικά B.C. (before Christ) 

Tα τελευταία χρόνια ορισμένοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, θρησκευτικοί και "άλλοι κύκλοι" χρησιμοποιούν τις επισημάνσεις π.Κ.Χ. (πριν από την Κοινή Χρονολογία) ή π.Κ.Ε. (προ Κοινής Εποχής) ή π.Κ.Π. (πριν από την Κοινή Περίοδο), ως αντικατάσταση του π.Χ δηλαδή προ Χριστού περιόδου. Kαι αντίστοιχα μ.Κ.Χ (μετά την Κοινή Χρονολογία) ή μ.Κ.Ε. (μετά Κοινή Εποχή) ή μ.Κ.Π. (μετά Κοινή Περίοδο), για την μετά του Χριστού περίοδο.

Οι νέοι όροι χρονολόγησης ανταποκρίνονται στο ιδεολόγημα της  πολιτικής ορθότητας (polytically correct), της θρησκευτικής ουδετερότητας ώστε να είναι αποδεκτοί από τις διαφορετικές θρησκείες  του κόσμου. Επίσης το παλαιό σύστημα χρονολόγησης λειτουργούσε ως πολιτιστικά διχαστικό και συνεπώς επιβάλλεται η αντικατάστασή του με το νέο που είναι  διαπολιτισμικά και πολυπολιτισμικά ουδέτερο. Έτσι τα τελευταία χρόνια καθιερώνεται όλο και περισσότερο το νέο παγκόσμιο σύστημα χρονολόγησης, ώστε να είναι αποδεκτό από όλες τις "διαφορετικότητες", που ενοχλούνται από το όνομα και την παρουσία του Χριστού ως του μοναδικού Υιού και Λόγου του ζώντος Θεού. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την καθιέρωση των λεγόμενων Παγκόσμιων Εορτών ή Παγκόσμιων Ημερών, ως αντικατάσταση την Χριστιανικών Εορτών.

Στη Βρετανία, σε κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα BC (προ Χριστού) και AD (μετά Χριστόν) έχουν αντικατασταθεί με τα BCE (before Common Eare, πριν την Κοινή Εποχή)  και CE (Common Eara, δηλαδή την Κοινή Εποχή). Πολλοί ακαδημαϊκοί στα πεδία της Ιστορίας, Θρησκείας, Επιστημολογίας, Αρχαιολογίας, Πολιτικής, Κοινωνιολογίας, Ανθρωπολογίας προτιμούν να χρησιμοποιούν τους νέους όρους. Επίσης σε πολλά μουσεία στον αγγλόφωνο κόσμο υιοθετούν τον νέο τρόπο χρονολόγησης. Πολύ πιθανόν να δούμε στα σχολικά εγχειρίδια την νέο τρόπο χρονολόγησης, ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 π.Κ.Χ (προ της Κοινής Εποχής), η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε το έτος 1821 Κ.Ε. (της Κοινής Εποχής).