Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (Π.Σ.Ε.) - ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ

 Τί είναι το ΠΣΕ
       Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ( World Council of Churches, συντομογρ. ΠΣΕ) σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, είναι μια κοινότητα εκκλησιών στο δρόμο προς την ορατή ενότητα σε μια πίστη και μια ευχαριστιακή αδελφότητα, που εκφράζεται στη λατρεία και στην κοινή ζωή στο Χριστό.
     Επιδιώκει να προχωρήσει προς αυτή την ενότητα, όπως ο Ιησούς προσευχήθηκε για τους οπαδούς του "για να μπορεί ο κόσμος να πιστέψει".
        Το ΠΣΕ είναι το ευρύτερο και πιο περιεκτικό μεταξύ των πολλών οργανωμένων εκφάνσεων του σύγχρονου οικουμενικού κινήματος, ένα κίνημα του οποίου στόχος είναι η χριστιανική ενότητα !
       Αποτελεί κοινωνία 350 εκκλησιών, από τις οποίες οι 157 είναι μέλη του, και αντιπροσωπεύει πάνω από 550 εκατομμύρια Χριστιανούς, σε περισσότερες από 100 χώρες.
     Ιδρύθηκε τις 23 Αυγούστου 1948,   και στα ιδρυτικά μέλη του συμπεριλαμβάνονταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία της Ελλάδος  και η Εκκλησία της Κύπρου. Σήμερα συγκεντρώνει τις περισσότερες Ορθόδοξες, και έναν αριθμό Προτεσταντικών  εκκλησιών, όπως την Αγγλικανική Εκκλησία, πολλές Λουθηρανικές, Μεθοδικές και Μεταρυθμισμένες, και μερικές Βαπτιστικές και Πεντηκοστιανές εκκλησίες. Επίσης συμμετέχουν Παλαιοκαθολικές, καθώς και ένα ευρύ φάσμα ενωμένων και ανεξάρτητων εκκλησιών. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία  , αν και δεν είναι εκκλησία-μέλος, συνεργάζεται στενά με το ΠΣΕ, στο οποίο αποστέλλει παρατηρητές και εκπροσώπους. Από την Ελλάδα, εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, στο ΠΣΕ συμμετέχει και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία 
          Το ανώτατο διοικητικό σώμα του Συμβουλίου είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία συνέρχεται ανά μερικά χρόνια. Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου είναι από το 2010 ο Όλαβ Φίξε Τβάιτ, από την Εκκλησία της Νορβηγίας   η οποία συγκαταλέγεται στις Λουθηρανικές εκκλησίες.


Τι εορτάζει φέτος το ΠΣΕ 
      Σύμφωνα με την ιστοσελίδα (βλέπε ΕΔΩ) εκπρόσωποι των χριστιανικών δογμάτων παγκοσμίως συγκεντρώθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πιέρ της Γενεύης για μια εορταστική εκδήλωση για την 70η επέτειο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), στην οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέτρεψε για συνεχείς προσπάθειες για ενότητα, δικαιοσύνη και ειρήνη.
     «Εορτάζουμε ένα μακρύ κοινό προσκύνημα στην πορεία προς την ενότητα, τη χριστιανική μαρτυρία και τη δέσμευση στη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη διατήρηση της δημιουργίας», δήλωσε ο Πατριάρχης στην ομιλία του στον ιστορικό Προτεσταντικό καθεδρικό ναό της Ελβετίας .
     Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του WCC, το οποίο ιδρύθηκε με έδρα στη Γενεύη το 1948 με στόχο να προωθήσει τη χριστιανική ενότητα. 


      Ο Πατριάρχης επαίνεσε τις κοινές προσπάθειες για ανταπόκριση στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, καθώς και “’την «εποικοδομητική συνεργασία» μεταξύ του ΠΣΕ και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία δεν είναι μέλος του αλλά συνεργάζεται με το Συμβούλιο σε διάφορους τομείς”.
     Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέτρεψε σε διάλογο, υπομονή και ανοιχτό πνεύμα για να υπερνικήσουν τις διαφορές και τις δυσκολίες που είχαν προκύψει από την ίδρυση του ΠΣΕ.
   «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις», είπε. «Οι εκκλησίες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις τους και να επιτύχουν την πολύ επιθυμητή ενότητα».
      “Οι κύριες χριστιανικές παραδόσεις που εκπροσωπούνται στο WCC – η χριστιανική Ανατολή και οι εκκλησίες της Μεταρρύθμισης – έπρεπε να επαναπροσδιορίσουν τη φύση του θεσμού και να επισημάνουν τα όρια εντός των οποίων καλείται να μαρτυρήσει και να υπηρετήσει το ΠΣΕ”, είπε ο πατριάρχης.     
       Σημείωσε πως η Σύνοδος του Κολυμπαρίου τον Ιούνιο του 2016 είχε δηλώσει ότι οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες που είναι μέλη του WCC «συμμετέχουν πλήρως και εξίσου στα σώματα αυτού του θεσμού».
       Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι το 1920, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είχε εκδώσει μια εγκύκλιο στις εκκλησίες του κόσμου για να δημιουργήσει μια «Ένωση Εκκλησιών» με το μοντέλο της Κοινωνίας των Εθνών που δημιουργήθηκε το ίδιο έτος στη Γενεύη.    
     «Η «Ένωση των Εκκλησιών» που προτάθηκε από την Κωνσταντινούπολη πήρε τελικά τη σάρκα και οστά 28 χρόνια αργότερα το 1948″, είπε, όταν δημιουργήθηκε το WCC με τη συγχώνευση του χριστιανικού κινήματος «Πίστη και τάξη» και «Ζωή και εργασία».
    Ευχαριστώντας την εκκλησία της Γενεύης, η αντιπρόεδρος του WCC, γυναίκα Επίσκοπος Mary Ann Swenson, δήλωσε ότι ο καθεδρικός ναός συμβολίζει την κληρονομιά της πόλης στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.



Ολόκληρη η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Αγγλικά : EN_18-212_ΑΘΠ_Ομιλία_70ετίας.pdf

Επισημάνσεις περί της συμμετοχής των Εκκλησιών Ελλάδος - Κύπρου καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ΠΣΕ
      1ον. Αν υποθέσουμε ότι οι προθέσεις των ορθοδόξων που συμμετέχουν εδώ και εβδομήντα χρόνια στο ΠΣΕ, είναι να διδάξουν την μοναδική αληθινή θρησκεία, δια μέσου της Αγίας Γραφής, της Πατερικής Ερμηνείας Της και της εμπειρικής βίωσης μέσω των Αγίων μας, θα έπρεπε μετά από τόσα χρόνια συμμετοχής να είχαμε κάποια δείγματα μεταστροφής των αλλοδόξων του οργανισμού προς την Ορθοδοξία. Φαίνεται, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. 
      2ον Το ΠΣΕ είναι ένα οικουμενικό  κίνημα, που έχει  ως στόχο την χριστιανική ενότητα.  Για την Ορθοδοξία ενότητα είναι η συμμετοχή στην Θεία Κοινωνία. Τα μέλη της Ορθόδοξης εκκλησίας κοινωνώντας το Σώμα και Αίμα του Χριστού ενώνονται μαζί Του, και ταυτόχρονα μεταξύ τους, σε μια Αγιοπνευματική ενότητα, μοναδικότητα, ανώτερη από κάθε συγγενική ένωση αίματος. Συνεπώς, η επιστροφή των υπόλοιπων μελών του ΠΣΕ στην Ορθόδοξη Εκκλησία, που κατέχει την μόνη Αλήθεια, είναι η πραγματική και αληθινή ένωση των χριστιανών. 
       3ον. Παρατηρούμε ότι στα μέλη του ΠΣΕ συγκαταλέγονται γυναίκες επίσκοποι, πάστορες άνδρες και γυναίκες με πολιτική περιβολή, ότι γίνονται συμπροσευχές με ορχήστρες, χορωδίες, μουσικά όργανα, με χορούς και τραγούδια.
          4ον  Το ενισχυμένο ενδιαφέρον του ΠΣΕ για τις λεγόμενες "σεξουαλικές μειονότητες" (ΛΟΑΤΚΙ - LGBTI). Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό το ζήτημα μπορείτε να βρείτε  ΕΔΩ.  
        5ον  Τέλος διερωτόμαστε τί δουλειά έχουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες Ελλάδος, Κύπρου και το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε μια τέτοια οργάνωση οικουμενιστικού χαρακτήρα; Επίσης έχουμε την απορία, πόση είναι η οικονομική συμμετοχή - συνδρομή   της Εκκλησία της Ελλάδος σ' αυτόν τον οργανισμό;

      Μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την αναγκαιότητα συμμετοχής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο ΠΣΕ μπορείτε να διαβάσετε  ΕΔΩ Πρόκειται για ένα υπόμνημα "Επί των δογματικών" της Ιεροκοινοτικής Επιτροπής Αγίου Όρους του 2007.
          Επίσης, φλέγοντα ζητήματα που αφορούν το ΠΣΕ και θέση της Ορθοδοξίας στον οργανισμό μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

 
       Τί είχε πει ο 'Αγιος Παϊσιος για τις συμπροσευχές και τον οικουμενισμό

  
    Ο Άγιος Παϊσιος είχε μεγάλη ορθόδοξη ευαισθησία, γι' αυτό δεν δεχόταν συμπροσευχές και κοινωνία με πρόσωπα μη ορθόδοξα. Τόνιζε : "Για να συμπροσευχηθούμε με κάποιον, πρέπει να συμφωνούμε στην πίστη". Διέκοπτε τις σχέσεις του ή απέφευγε να δει κληρικούς που συμμετείχαν σε κοινές προσευχές με ετεροδόξους. Τα "μυστήρια των ετεροδόξων δεν τα αναγνώριζε και συμβούλευε οι προσερχόμενοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία να κατηχούνται καλά πριν βαπτισθούν. Καταπολέμησε τον οικουμενισμό και μιλούσε για το μεγαλείο και την μοναδικότητα της Ορθοδοξίας. Ο βίος του αποδείκνυε την υπεροχή της Ορθοδοξίας. Για ένα διάστημα είχε διακόψει μαζί με όλο σχεδόν το υπόλοιπο Αγιον Όρος το μνημόσυνο του πατριάρχου Αθηναγόρα για τα επικίνδυνα ανοίγματά του προς τους Ρωμαιοκαθολικούς. Αλλά το έκανε με πόνο :"Κάνω προσευχή", είπε σε κάποιον, "για να κόβει ο Θεός μέρες από μένα και να τις δίνει στον πατριάρχη Αθηναγόρα, για να ολοκληρώσει την μετάνοιά του". 

Πηγή : + Ιερομονάχου Ισαάκ "Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου", σελ. 690, 2004, Αγιον Όρος,