Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (3)

ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ















ΥΛΙΚΑ :
1 κιλό γαύρο
5 κουταλιές της σούπας αλάτι χονδρό
1 φλιτζάνι λάδι (κατά προτίμηση σπορέλαιο)
1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας ξίδι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα εντόσθια και το κεφάλι και τα πλένουμε καλά. Τα βάζουμε σε τρυπητό, τα αλατίζουμε και αφήνουμε μία νύχτα.Την άλλη μέρα τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τις 5 κουταλιές αλάτι. Προσθέτουμε το ξίδι, ανακατεύουμε καλά, στρώνουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε 10 ώρες. Μετά αφαιρούμε από τα ψάρια το μεσαίο κόκκαλο και παίρνουμε τα φιλέτα. Τα τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο με μάραθο και ρίγανη ανάμεσα. Γεμίζουμε το βάζο με λάδι, το σκεπάζουμε και το φυλάμε σε δροσερό μέρος.



ΨΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ














Υλικά:
1 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο
ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 μεγάλη ντομάτα
1 κουταλάκι ρίγανη
δυόσμος
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Αφαιρέστε από το μπακαλιάρο τα κόκαλα και τα χοντρά πετσάκια και λιανίστε τον.
Ζυμώστε τον με το ψωμί που έχετε μουλιάσει, το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τα αρωματικά.
Πριν τηγανίσετε τους κεφτέδες, πασπαλίστε τους με αλεύρι.


ΧΤΑΠΟΔΟΣΟΥΠΑ - ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ















Υλικά (για 8 μερίδες):
2 με 3 μικρά χταπόδια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 πατάτες, ψιλοκομμένες σε κύβους
3 καρότα (καθαρισμένα, ψιλοκομμένα σε κύβους
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
1 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένα όλα)
ένα τέταρτο κιλού μανέστρα ψιλή
1 κιλό ντομάτες ώριμες περασμένες στο μπλέντερ
3 κουταλιές πελτές αραιωμένος
κόκκινο πιπέρι
μαυροπίπερο, κύμινο, αλάτι (αν χρειασθεί)
λίγο ξίδι, 200 γραμμάρια λάδι, χυμός από 3 λεμόνια

Εκτέλεση:
Ζεματάμε τα χταπόδια και τα κόβουμε μικρά μικρά κομματάκια σε κύβους.
Το ζουμί τους το κρατάμε, γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε.
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα δύο λίτρα νερό, τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και τα σέλινα, μαζί τους και το λάδι, για να βράσουν επί είκοσι λεπτά.
Κατόπιν βάζουμε τη μανέστρα και το κομμένο χταπόδι και, μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε το χταποδόζουμο, τις αλεσμένες ντομάτες και συνεχίζουμε τη βράση
επί δέκα έως δεκαπέντε λεπτά.
Ρίχνουμε κατόπιν τον πελτέ, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ξίδι και τα μπαχαρικά και δοκιμάζουμε, αν χρειάζεται αλάτι ή όχι, και συμπληρώνουμε αναλόγως -επειδή το
χταποδόζουμο συνήθως είναι αλμυρό.
Συνεχίζουμε τη βράση, αφού ανακατέψουμε καλά καλά τα υλικά μας, για άλλα δέκα λεπτά, κατεβάζουμε κατόπιν τη χταποδόσουπα και αμέσως ρίχνουμε σ' αυτήν τον
χυμό του λεμονιού.
Είναι πεντανόστιμη και μοσχοβολάει θάλασσα και λαχανόκηπο.


ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ - ΓΕΡΟΝΤΑ ΔΟΣΙΘΕΟΥ

















Υλικά:
1 κιλό πατάτες
350-400 γρ. Ρύζι καρολίνα
λάδι
αλάτι
πιπέρι
κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ξηρά
σκόρδο (προαιρετικά)
μαϊντανός
ντομάτα

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες στρόγγυλες φέτες.
Τις αλατίζουμε και τις στρώνουμε στο ταψί.
Ρίχνουμε το λάδι και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.
Όταν ροδίσουν λίγο ρίχνουμε τη σάλτσα που έχουμε προηγουμένως ετοιμάσει και βρει και το ανάλογο νερό (1 προς 2 ή και 2 και κάτι, αναλόγως το ρύζι).
Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και το ρύζι στο ταψί και το στρώνουμε.
Όταν πιει όλο το νερό το ρύζι και πιάσει και κρούστα αποσύρουμε.
Γίνεται και με βούτυρο.