Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΠΟΡΝΟ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

Οι επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας λένε ότι το πορνό όχι μόνο επηρεάζει την συμπεριφορά του ανθρώπου, αλλά επίσης αλλάζει την χημεία του εγκεφάλου.


Στις 18 Νοεμβρίου 2004 σε μια υποεπιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, υπο τον Γερουσιαστή Sam Brownback και η η οποία είναι υπεύθυνη για την Επιστήμη,την Τεχνολογία και το Διάστημα, δόθηκε μια ακρόαση με θέμα "Ο εθισμός στην πορνογραφία και οι επιπτώσεις του".  Ακούστηκαν οι απόψεις 4 ειδικών στον τομέα της ψυχικής υγείας. Στην συνέχεια κατέθεσαν τις εργασίες τους

Ο Γερουσιαστής Sam Brownback

Η Judith Reisman, Ph.D.,Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση μέσω των ΜΜΕ, Επιστημονικός Σύμβουλος στο Σύλλογο Προστασίας Γονέων και Κηδεμόνων και της Υποεπιτροπής στην Επιστήμη Junk.. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεσή της.


Η Judith Reisman

Ο Jeffrey Satinover, M.S., M.D., Ψυχίατρος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεσή του.
Ο Jeffrey Satinover

Η Mary Anne Layden, Ph.D., Διευθύντρια, στο..
Πρόγραμμα Σεξουαλικό Τραύμα και Ψυχοπαθολογία, Κέντρο για Γνωστική Θεραπεία, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.Η έκθεσή της εδώ.


Η Mary Anne Layden

Ο δρ. James B. Weaver III, Καθηγητής, στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτου και Κρατικό Πανεπιστήμιο της Virginia, Υπουργείο Επικοινωνιών, Shanks Hall, Blacksburg, Virginia. Η Έκθεσή του εδώ.


Στην ομιλία της η δρ Reisman τόνισε πως η πορνογραφία όχι μόνο επηρεάζει την συμπεριφορά μας αλλά αλλάζει και την χημεία του εγκεφάλου, ειδικά στα νεαρά άτομα τα κάνει πιο ευάλωτα και εθίζονται στην πορνογραφία. Κατα κάποιο τρόπο οι σεξουαλικές εικόνες γίνονται κυριολεκτικά τοξικές για τον ανθρώπινο νου. Με άλλα λόγια ο ανθρώπινος εγκέφαλος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο όπως ακριβώς και στα ναρκωτικά ή το οινόπνευμα ή το τσιγάρο.
Να τονίσουμε επίσης οτι η Δρ Reisman είναι ειδικευμένη επιστήμων στην επίδραση των εικόνων στο μυαλό και στη μνήμη.

Σημείωση blog: Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε οτι κοιτώντας μια εικόνα, την είδαμε και τελειώσαμε. 
Σύμφωνα με την Reisman μία εικόνα επιδρά στον εγκέφαλό μας και στην συνέχεια υπάρχει ενδονοητική, εσωτερική επικοινωνία του συνειδητού και του υποσυνειδήτου που κάνει διάφορες επεξεργασίες και καταγραφές με απόρροιες της επεξαργασίας της εικόνας. Δηλαδή ένα παιδί όταν δει μια πορνοφωτογραφία θα τη σκέφτεται ώρες ή μέρες και θα καταγράφει τις φαντασιώσεις του αυτές στη μνήμη του. Αυτό έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά του.

Χάρη στις τελευταίες εξελίξεις στη νευροεπιστήμη τώρα γνωρίζουμε ότι εικόνες που διεγείρουν το συναίσθημα αποτυπώνονται και μεταβάλλουν τον εγκέφαλο, πυροδοτώντας ένα στιγμιαίο, ακούσιο, αλλά μόνιμο, βιοχημικό μονοπάτι μνήμης.
Αυτό ισχύει και για τα λεγόμενα «μαλακά-πορνό» και για τα «σκληρά-πορνό». 

Αυτές οι νευροχημικές καταγραφές που αναφέραμε είναι πολυ δύσκολο έως αδύνατο να διαγραφούν.

Οι ερωτικές εικόνες που πυροδοτούν οι φωτογραφίες που είδε το συγκεκριμένο άτομο είτε στον ύπνο είτε όταν είμαστε ξυπνοί παράγουν σεξουαλικές ορμόνες, μειώνουν την συνειδητότητά μας, προκαλούν διέγερση της λαγνείας και στην συνέχεια συναισθήματα φόβου, ντροπής, θυμού, εχθρότητας ή επιθετικότητας.

Επειδή δε οι ερωτικές αυτές εικόνες και οι φαντασιώσεις γίνονται κρυφά ριζώνουν πιο βαθειά στο υποσυνείδητο, εκτραχύνονται, δημιουργούν σύγχηση και εθίζουν το άτομο που τις έχει παρακολουθήσει. 

Όταν δε το άτομο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί σεξουαλικά αυξάνει η σύγχησή του και πιέζεται υπερβολικά ψυχολογικά. Με απλά λόγια οι πορνογραφικές φωτογραφίες σαμποτάρουν τον εγκέφαλο.

Πως λειτουργεί αυτό το σαμποτάζ; 

«Σε 3/10 του δευτερολέπτου μια οπτική εικόνα περνάει από το μάτι μέσα στον εγκέφαλο και είτε το θέλει κάποιος είτε όχι, ο εγκέφαλος αλλάζει δομικά και μνήμες δημιουργούνται», «κυριολεκτικά αναπτύσσεται νέο "software" - εγκέφαλος με κάθε οπτική εμπειρία».

Τα παιδιά και όσοι δεν έχουν σεξουαλικές εμπειρίες δεν μπορούν αμέσως να αποκωδικοποιήσουν και να βιώσουν τις εικόνες… Στην πραγματικότητα, ερωτικές(και πολύ διεγερτικές) φώτο συνήθως ανατρέπουν την νοήση στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Είναι αυτό που λέμε "χάνω το μυαλό μου".
(Περισσότερα στο πρωτότυπο της δρ. Reisman).

Σύμφωνα με τον δρ Satinover η σύχρονη επιστήμη καταρρίπτει την αφελή ψευδαίσθηση που έχουμε οτι η πορνογραφία είναι κάτι απλό» και δεν πειράζει αν τα παιδιά την παρακολουθούν. Είναι σαν να αδιαφορούμε στην προειδοποίηση που έχουν πάνω τα τσιγάρα οτι "το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο" και να λέμε "δεν πειράζει ας καπνίσει το παιδί μας τσιγάρο".

"...Όπως και τα τσιγάρα, η συγκεκριμένη μορφή εμπορεύματος που αποκαλούμε πορνογραφία, σε αντίθεση με τις άλλες μορφές εμπορεύματος, είναι ένα σύστημα επιρροής που έχει μια ξεχωριστή και ισχυρή επίδραση επι του ανθρώπινου εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. 

Ακριβώς όπως τα τσιγάρα και σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη μορφή έκφρασης, το αποτέλεσμα είναι να προκαλέσει ένα ισχυρό εθισμό. Όπως κάθε άλλος εθισμός, ο εθισμός είναι τόσο στο ίδιο το σύστημα επιρροής - η πορνογραφία - και στα χημικά που το σύστημα επιρροής μεταφέρει. 

Μπορεί να φαίνεται περίεργο οτι, στην παρούσα συγκυρία, θα πρέπει να μιλάμε για "χημικές ουσίες", όταν κάποιος μπορεί να σκέφτεται αντι του "σεξ". Αλλά στην πραγματικότητα, η σύγχρονη επιστήμη μας επιτρέπει να κατανοήσουμε οτι η βαθύτερη φύση του εθισμού στην πορνογραφία είναι χημικά σχεδόν ταυτόσημη με εθισμό στην ηρωϊνη: 
Μόνο το σύστημα επιρροής είναι διαφορετικό και η ακολουθία των βημάτων. Αυτός είναι ο λόγος που οι εθισμένοι στην ηρωίνη ιδίως εγκαταλείπουν το σέξ και συγκρίνουν τις ορμές τους με τους οργασμούς."

Ο εθισμένος στην πορνογραφία ξεχνά σύντομα τους πάντες και τα πάντα, κλείνεται στον εαυτό του για ένα ολοένα και περισσότερο απατηλό σεξουαλικό "σύμπαν". 

Ο εθισμένος θα είναι τελικά σε θέση να συναναστραφεί μόνο με άλλους "εθισμένους" όπως ο ίδιος και θα θέσει σε κίνδυνο την καριέρα του, τους φίλους του,την οικογένειά του. Θα επιδίδεται στην συνήθειά του οπουδήποτε και παντού ανα πάσα στιγμή. Ένας που είναι εθισμένος στην πορνογραφία γίνεται ασύδοτος άσχετα απο την ιεραρχική του θέση. 

Γίνεται αδίστακτος και κοιτά πως θα ικανοποιήσει την επιθυμία του. Και όπως όλοι οι τοξικομανείς ο εθισμός του στην πορνογραφία θα καλύψει τα πάντα. Γίνεται απρόσεκτος, ρισκάρει τα πάντα και την δουλειά του ακόμη για να ικανοποιήσει την λαγνεία του.

Η δρ. Layden συμπεριέλαβε τις αντικοινωνικές επιπτώσεις της "κατανάλωσης" πορνογραφίας στην κατάθεσή της:

Εκείνοι που χρησιμοποιούν την πορνογραφία έχει επίσης αποδειχθεί οτι είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν παράνομη συμπεριφορά. Η έρευνα δείχνει και η κλινική μου εμπειρία υποστηρίζει οτι αυτοί που παρακολουθούν πορνό είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν πόρνες, να επιδίδονται σε ενδοοικογενειακή βία, να βιάζουν αγνώστους, να βγαίνουν με βιαστές και να διαπράττουν αιμομιξία. 

Αυτές οι συμπεριφορές δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη δεδομένου οτι βίντεο πορνογραφίας που περιέχουν όλα αυτά τα θέματα είναι εύκολα διαθέσιμα και τα πιστεύω αυτών των πορνογραφικών βίντεο ενισχυόμενα απο τον οργασμό

Σ.Ε: το θύμα της πορνογραφίας ενιχσύει την επιθυμία του διότι συνήθως καταλήγει με το κοίταγμα των εικόνων σε οργασμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φαντασιώσεις και οι επιθυμίες του. Και εμείς έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε αυτή τη συμπεριφορά φυσιολογική, αποδεκτή απο την κοινωνία και οτι δεν βλάπτει κανέναν.

Ο δρ Weaver ανακάλυψε μέσω της κοινωνικής έρευνας που έκανε πάνω στην πορνογραφία οτι 1) η πορνογραφία κυριαρχεί στο θύμα της ολοκληρωτικά και οδηγεί σε σεξουαλική ασυδοσία 2) οδηγεί σε ψυχαναγκαστικές καταστάσεις και σε βίαιη δράση, δηλαδή σεξουαλική παρεκτροπή, σεξουαλικά αδικήματα και σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Οι προαναφερθέντες επιστήμονες είπαν στο Κογκρέσο οτι θα συνεχίσουν την καταπολέμηση της πορνογραφίας μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης και του νόμου και όποιος θέλει να βρεί περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα τους.

Με άλλα λόγια αυτοί που εμπορεύονται την πορνογραφία εκμεταλλεύονται το σεξουαλικό ένστικτο που είναι το δεύτερο ισχυρότερο μετά αυτό της αυτοσυντήρησης - επιβίωσης, προκειμένου να πετύχουν κοινωνικούς και πολιτικούς στόχους. 

Πρέπει η πορνογραφία να αντιμετωπιστεί απο την κοινωνία, την πολιτεία και το κράτος κάτω απο αυτό το νέο πρίσμα. Η λύση δεν είναι η απαγόρευση. Πρέπει να στρέψουμε τα βέλη μας στην πηγή της πορνογραφίας, πρέπει να κατανοήσουμε οτι κάποιοι κερδίζουν χρήματα είναι όμως πιο σημαντικό να κατανοήσουμε οτι η πορνογραφία εμφανίζεται σαν μια κερδοσκοπική επιχείρηση, είναι όμως κάτι βαθύτερο. 

Βρήκαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο διαδίκτυο απο το οποίο φαίνεται οτι η πορνογραφία ελέγχεται απο συγκεκριμένα κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά τα κέντρα θέλουν να φαίνεται οτι το κίνητρό τους είναι το κέρδος ενώ ο πραγματικός του στόχος είναι η κατάπτωση της νεολαίας ώστε να μην μπορεί να αντισταθεί πλέον η νεολαία στην επέλαση της Νέας Τάξης Πραγμάτων. 

Αναζητήστε στο διαδίκτυο ποιοί ηγούνται της βιομηχανίας του πορνό και ποιοί την ίδρυσαν.


ΠΗΓΗ :  http://eleftheri-epistimi.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html