Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΛΑΔΩΤΑ

Mανιταρόσουπα λαδερή/αλάδωτη

 Απλή, ελαφριά και νοστιμότατη μανιταρόσουπα με λίγα υλικά – γιατί “ουκ εν τω πολλώ το ευ!”


Υλικά
  • Μανιτάρια
  • Κρεμμύδια
  • Άνηθος
  • Αλάτι/πιπέρι
  • Ελαιόλαδο (αν τη θέλουμε λαδερή)
  • Λεμόνι (προαιρετικά)
  • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Αν θέλουμε τη σούπα αλάδωτη, βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει λίγο νερό.
Αν τη θέλουμε λαδερή, βάζουμε να κάψει ΛΙΓΟ ελαιόλαδο. Το πολύ θα το προσθέσουμε στο τέλος.
Σε κάθε περίπτωση, όταν το υγρό της επιλογής μας φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μειωθούν σε όγκο, βγάζοντας στην κατσαρόλα το νόστιμο ζουμί τους.
Όταν έχουν μειωθεί σε όγκο προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, νερό και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο κι αφήνουμε να βράσουν 15-20 λεπτά.
Μετά δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι, αν θέλουμε.
Στη συνέχεια έχουμε 3 επιλογές:
1) Σερβίρουμε και τρώμε τη σούπα όπως είναι
2) Τη ρίχνουμε στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ
3) Κρατάμε όσες κουταλιές μανιτάρια θέλουμε, πολτοποιούμε στο μπλέντερ την υπόλοιπη σούπα και μετά την ανακατεύουμε με τα μανιτάρια που κρατήσαμε (αυτό κάνω εγώ).
Ό,τι και να κάνουμε, σε περίπτωση που θέλουμε τη σούπα λαδερή αφήνουμε την προσθήκη του υπόλοιπου ελαιολάδου για το τέλος της επεξεργασίας, ώστε αυτό να ζεσταθεί λιγότερο και να διατηρήσει περισσότερες βιταμίνες. Για τον ίδιο λόγο προσθέτουμε τελευταίο και το λεμόνι.




Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα 


Υλικά-2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
-νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν
- 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή απλή φακή)
-1 κουταλιά της σούπας κάρρυ
-αλάτι και πιπέρι
-1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
-Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για στολισμό
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια με το λάδι (αν κάνουμε τη λαδερή εκδοχή, αλλιώς τα ζεματίζουμε σε νερό) και μαζί τους βράζουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώστε να μετατραπούν σε χυλό.
Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Μέσα στο χυλό αυτό προσθέτουμε τη φακή και το κάρρυ.
Αφού βράσουν αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε στολίζοντας το πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά).


Κρεμμυδοκεφτέδες φούρνου ινδικού τύπου λαδεροί/αλάδωτοι
Η συνταγή αυτή προσπαθεί να αποδώσει τη γεύση των ινδικών κρεμμυδοκεφτέδων (onion bhaji) αποφεύγοντας το τηγάνισμα, τα πολλά λάδια και τα υπερβολικά καρυκεύματα.
Υλικά
200 γραμ. γαλέτα
450 γραμ. κρεμμύδια ξερά (500 γραμ. για τους αλάδωτους)
1 γεμάτη κουταλιά σούπας φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
1 κοφτή κουταλιά σούπας γκαράμ μασάλα* (ή μισή, αν δεν θέλουμε πολύ πικάντικη γεύση)
2 κοφτά κουταλάκια τσαγιού αλάτι
100 ml ελαιόλαδο (για τους αλάδωτους το παραλείπουμε)
Εκτέλεση
Βάζουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 250 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τις φλούδες, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το μαϊντανό, όπου τα πολτοποιούμε.
Μεταφέρουμε σε μπωλ μαζί με τη γαλέτα.
Προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα, το αλάτι και το λάδι (αν τους θέλουμε με λάδι) και ανακατεύουμε καλά. Προκύπτει μια ζύμη σφιχτή, την οποία αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει.
Στρώνουμε λαδόχαρτο σε ταψί.
Στη συνέχεια παίρνουμε κουταλιές σούπας από τη ζύμη και τις τοποθετούμε με τη σειρά πάνω στο λαδόχαρτο, όχι κολλητά τη μια με την άλλη. Αν οι κουταλιές βγαίνουν κακοσχηματισμένες, τις στρώνουμε λίγο με το χέρι για να μοιάζουν με μακρόστενους κεφτέδες.
Ψήνουμε τους κρεμμυδοκεφτέδες μας για 35 λεπτά, τα πρώτα 7 στους 250 και τα υπόλοιπα στους 190-180 βαθμούς.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Συνδυάζονται πολύ ωραία με δροσερή σαλάτα, άλειμμα πιπεριάς Φλωρίνης και φύτρα φασολιών.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΙΝΕ ΠΟΛΥ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, πριν τα καθαρίσουμε και τα πολτοποιήσουμε τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.


Φακές αλάδωτες


Υλικά για 6 μερίδες
1/2 κιλό φακές
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε δοντάκια
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα
3 κουταλιές κέτσαπ
2 φύλλα δάφνης
2 πιπεριές Φλωρίνης ή 2 πράσινες πιπεριές
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 φλυτζανάκι ξύδι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τις φακές τις ξεπλένουμε τις βράζουμε για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό αχνίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για να μαραθούν.
Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, τα ντοματάκια την κέτσαπ, την δάφνη, τις πιπεριές, τον κύβο και αλάτι, και μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε τις φακές.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν τουλάχιστον 30 λεπτά ή περισσότερο αν δεν είναι βραστερές, ώσπου να χυλώσουν.
Λίγο προτού τις αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε την ρίγανη και το ξύδι.
Συνοδεύονται με ελιές και τουρσί.


Σπανακόρυζο αλάδωτο 


Υλικά
2 κρεμμύδια ξερά
1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
400 γρ. σπανάκι
1/2 ματσάκι άνηθο
ελάχιστο μάραθο
Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας)
αλάτι-πιπέρι
χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι στο χέρι και το προσθέτουμε στα τελευταία 10 λεπτά, για να είναι πιο έντονη η γεύση του.
Γιαχνίζουμε τα κρεμμύδια σε ελάχιστο νερό για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το καθαρισμένο σπανάκι και στη συνέχεια 700 ml νερό και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Όταν βράσουν καλά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού (αν θέλουμε να εισχωρήσει το λεμόνι στο ρύζι μας).
Βράζουμε περίπου 20-25 λεπτά ώσπου να σκάσει το ρύζι. Αν έχουμε κρατήσει το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το προσθέτουμε 10 λεπτά μετά το ρύζι.

Γίγαντες σκορδάτοι αλάδωτοι 


Υλικά:
  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές διπλής συμπύκνωσης
  • 3-4 κουταλιές σούπας ρύζι (καρολίνα, μπόνετ, ακόμα και γλασέ. Ακόμα καλύτερα, αναποφλοίωτο.)
  • δάφνη και θυμάρι
  • Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα φασόλια και τα μουσκεύουμε σε νερό τουλάχιστον για 6 ώρες.
Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε ΧΩΡΙΣ ΑΛΑΤΙ μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Σε μερικά φασόλια αυτό μπορεί να πάρει και 2 ώρες.
Όταν βλέπουμε ότι κοντεύουν να βράσουν, ζεσταίνουμε δίπλα σε άλλη κατσαρόλα μέχρι βρασμού άλλο νερό, αρκετό.
Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε να συνεχίσουν το βρασμό τους με το καινούργιο βραστό νερό.
Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
Όταν οι γίγαντες πάρουν μια βράση, προσθέτουμε και το ρύζι. Αν όμως το ρύζι μας είναι αναποφλοίωτο, καλύτερα να το ρίξουμε από την αρχή με τα φασόλια στο καινούργιο νερό για να μαλακώσει καλύτερα.
Όταν το ρύζι κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε νερό, το πιπέρι και το αλάτι που επιθυμούμε. (Προσωπικά δεν βάζω ποτέ αλάτι παραπάνω από τα 3/4 από μια κοφτή κουταλιά της σούπας – και το κουτάλι μου δεν είναι τεράστιο!)
Αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έτοιμο!
Εννοείται ότι τις ημέρες που δεν έχει αλάδωτη νηστεία, μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό μας ωμό ελαιόλαδο, που είναι και πολύ πιο υγιεινό από το τσιγαρισμένο.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτό το φαγητό, αντί για ρύζι είχα βάλει κιμά σόγιας γιατί ήθελα ένα υπερ-πρωτεϊνούχο αποτέλεσμα. Βγήκε πολύ νόστιμο! Το ρύζι το βάζω ως διατροφικό συμπλήρωμα επειδή έχει το 1 αμινοξύ που λείπει από τα φασόλια, την μεθειονίνη. Τα όσπρια περιέχουν τα αμινοξέα λυσίνη και θρεονίνη, που λείπουν από το ρύζι. Συνδυάζοντας λοιπόν το ρύζι με τα όσπρια, έχουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής ποιότητας, σχεδόν ίσης αξίας με την πρωτεΐνη του κρέατος. Όμως και από τη σόγια δεν λείπει η μεθειονίνη, οπότε διαλέγετε και παίρνετε τι από τα δύο θα προσθέσετε στους γίγαντες αν θέλετε πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας.


Ρεβύθια σαλάτα με σταφίδες 


Υλικά
  • Ρεβύθια βρασμένα
  • Σταφίδες σουλτανίνες
  • Καρότο τριμμένο
  • Κόκκινο πιπέρι
  • Κίμινο
  • Κόλιαντρο κοπανισμένο
  • Χυμός λεμονιού
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αφήνουμε να απορροφήσουν οι σταφίδες το χυμό λεμονιού τουλάχιστον για 15 λεπτά και σερβίρουμε. Τα ρεβύθια πρέπει να είναι κρύα και καλά στραγγισμένα. Οι ποσότητες των υλικών είναι κατά βούληση: άλλος μπορεί να θέλει περισσότερο καρότο, άλλος περισσότερες σταφίδες, άλλος περισσότερο πιπέρι κτλ.
Προσωπικά σε 300 γρ. βρασμένα ρεβύθια προσθέτω ένα τριμένο καρότο μέτριου μεγέθους, δύο-τρεις κοφτές κουταλιές σούπας σταφίδες και το χυμό ενός λεμονιού.
Είναι πολύ νόστιμη, χορταστική και αρωματική σαλάτα που θα σας κάνει να δείτε τα ρεβύθια με άλλο μάτι!
Μπορεί άνετα να καταναλωθεί χωρίς λάδι και ταιριάζει με ντιπ ταχινιού. Την περίοδο της Τυρινής συνδυάζεται πολύ ωραία με φέτα.

Σαλατα με πληγούρι αλάδωτη


Υλικά
  • 3-4 Ντομάτες
  • 1 αγγούρι
  • 9-10 ελιές
  • Μισό κρεμμύδι
  • Άνηθο – μαϊντανός
    (όλα ψιλοκομμένα)
  • 2 κουταλιές σούπας κάππαρη
  • 2 κουταλιές ψύχα ηλιόσπορου
  • Αλάτι
  • 200-250 γρ. πληγούρι
  • Για το τέλος, λεμόνι ή ξύδι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το πληγούρι και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει για 2-3 λεπτά. Αμέσως το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σουρώνουμε. Σκοπός μας είναι να μη βράσει αλλά να μαλακώσει και να φουσκώσει λίγο. Αν βράσει πολύ δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τα υγρά των σαλατικών και η υφή του μέσα στη σαλάτα θα είναι σαν λασπωμένη.
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε δοχείο. Τις αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε καλά ώστε χάρη στο αλάτι να βγάλουν πολλά υγρά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αγγούρι και το προσθέτουμε στις ντομάτες. Ενώ αυτά τα δυο βγάζουν υγρά, ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα σαλατικά και τα αναμειγνύουμε στο δοχείο όλα μαζί με τελευταία την κάππαρη.
Αφού τα σαλατικά έχουν αναμειχθεί καλά κι έχουν βγάλει αρκετά υγρά, προσθέτουμε το πληγούρι κρύο ή έστω χλιαρό (η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τις βιταμίνες των σαλατικών). Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφήσει το πληγούρι το χυμό των σαλατικών.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Αν θέλουμε προσθέτουμε ξύδι ή λεμόνι. Προσωπικά προσθέτω λίγο λεμόνι την ώρα που σερβίρω, και όχι πιο πριν.
Η υγιεινή νηστίσιμη κι αλάδωτη σαλάτα μας είναι πλούσια σε βιταμίνες, καλούς υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, περιέχει και πρωτεΐνες (κυρίως λόγω των ηλιόσπορων) κι επιπλέον είναι νόστιμη, δροσερή, τραγανή και χορταστική.