Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ΝΕΑ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΡΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

     Οικουμενική και ειρηνευτική πρωτοβουλία του Πάπα στο Μπάρι παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Βατικανό την Τρίτη από τον καρδινάλιο Kurt Koch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας και από τον Καρδινάλιο Λεονάρντο Σάντρι, επικεφαλής του τομέα των σχέσεων με τις Ανατολικές Εκκλησίες.
        Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας στο συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα ονομαστήριά Του, αναφέρθηκε στη συνάντηση αυτή ως εξής: «…ἀναμένω μετά χαρᾶς νά συναντήσω ἐκ νέου τήν Ὑμετέραν Παναγιότητα συντόμως ἐν Μπάρι, ἐπί τῷ τέλει ὅπως ἀνασκοπήσωμεν τήν ἐν Μέσῃ Ἀνατολῇ δραματικήν κατάστασιν, εἰς ἥν εὑρίσκονται πλεῖστοι ὅσοι ἀδελφοί καί ἀδελφαί ἡμῶν ἐν τῇ πίστει, καί ὅπως προσευχηθῶμεν πρός τόν Θεόν, ὁμοῦ μετά τῶν λοιπῶν Προκαθημένων τῶν Ἐκκλησιῶν, ὑπέρ τῆς εἰρήνης καί τῆς εὐσταθείας εἰς τήν περιοχήν.»
       Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 7 Ιουλίου, έχει σκοπό να ενώσει και άλλους ηγέτες της χριστιανικής εκκλησίας σε μια οικουμενική αντανάκλαση και προσευχή για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
      «Θα ζήσουμε μια ημέρα προσευχής και θα αναλογιστούμε την ολοένα και πιο δραματική κατάσταση της περιοχής, όπου τόσοι πολλοί από τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην πίστη συνεχίζουν να υποφέρουν», είπε ο ποντίφικας περιγράφοντας το επερχόμενο ταξίδι του, μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
       «Με μια φωνή θα ικετέψουμε«Ειρήνη υμίν! «, είπε, προτρέποντας όλους να προσευχηθούν σε αυτό το προσκύνημα ειρήνης και ενότητας.
        Ο Καρδινάλιος Koch μίλησε για τρεις τύπους οικουμενισμού, δηλαδή τον οικουμενισμό της αγιότητας, τον οικουμενισμό της ζωής και τον οικουμενισμό του αίματος. Αναφερόμενος στη Β’ Βατικάνεια Σύνοδο, είπε ότι η αγιότητα της ζωής είναι η «καλύτερη εγγύηση για τη χριστιανική ενότητα», επειδή οι περισσότεροι Χριστιανοί πλησιάζουν περισσότερο στο Θεό όσο περισσότερο πλησιάζουν ο ένας στον άλλο. «Όταν οι δυσκολίες γίνονται μαρτύριο, αυτός ο οικουμενισμός της αγιότητας γίνεται ένας οικουμενισμός αίματος»

 Στην παραπάνω αφίσα παρατηρούμε ότι η φιγούρα του πάπα προβάλλεται μπροστά από τις άλλες φιγούρες των ιερωμένων ακόμη και του ορθόδοξου ιεράρχη. Σημειολογικά είναι φανερή η πρόθεση και ο ρόλος του πάπα να είναι ο πρώτος και μοναδικός αρχηγός των θρησκειών και οι υπόλοιποι να ακολουθούν αποδεχόμενοι τους ρόλους, ως να έχει γίνει μοιρασιά, εν όψι της λεγόμενης επιβολής της παγκόσμιας πανθρησκείας του οικουμενισμού, έτσι όπως επιθυμεί να την επιβάλλει η νέα εποχή. 
 
Οὐδεὶς οἰκέτης δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν· ἢ γὰρ τὸν ἕνα μισήσει καὶ τὸν ἕτερον ἀγαπήσει, ἢ ἑνὸς ἀνθέξεται καὶ τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει. οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καὶ μαμωνᾷ. (Λουκ. 16,13) Ή θα είσαι με τον αληθινό Άγιο Τριαδικό Θεό ή θα είσαι με την παναίρεση του οικουμενισμού και με τους αιρεσιάρχες. 


      Οπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, Άγιος Παϊσιος είχε μεγάλη ορθόδοξη ευαισθησία, γι' αυτό δεν δεχόταν συμπροσευχές και κοινωνία με πρόσωπα μη ορθόδοξα. Τόνιζε : "Για να συμπροσευχηθούμε με κάποιον, πρέπει να συμφωνούμε στην πίστη". Διέκοπτε τις σχέσεις του ή απέφευγε να δει κληρικούς που συμμετείχαν σε κοινές προσευχές με ετεροδόξους. Τα "μυστήρια των ετεροδόξων δεν τα αναγνώριζε και συμβούλευε οι προσερχόμενοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία να κατηχούνται καλά πριν βαπτισθούν. Καταπολέμησε τον οικουμενισμό και μιλούσε για το μεγαλείο και την μοναδικότητα της Ορθοδοξίας. Ο βίος του αποδείκνυε την υπεροχή της Ορθοδοξίας. Για ένα διάστημα είχε διακόψει μαζί με όλο σχεδόν το υπόλοιπο Αγιον Όρος το μνημόσυνο του πατριάρχου Αθηναγόρα για τα επικίνδυνα ανοίγματά του προς τους Ρωμαιοκαθολικούς. Αλλά το έκανε με πόνο :"Κάνω προσευχή", είπε σε κάποιον, "για να κόβει ο Θεός μέρες από μένα και να τις δίνει στον πατριάρχη Αθηναγόρα, για να ολοκληρώσει την μετάνοιά του".