Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

ΕΦΥΓΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΖΩΗ Η ΝΑΝΣΥ ΧΟΡΤΟΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ, ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΟΡΤΟΝ. Ο ΧΟΡΤΟΝ ΕΖΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ"

Η δική μας ντροπή και η μοναξιά της Νάνσυ


  

       Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών την 18η Φεβρουαρίου η Νάνσυ Χόρτον, η μικρότερη κόρη του Αμερικανού πρέσβη στη Σμύρνη το 1922 Τζορτζ Χόρτον, αυτόπτη μάρτυρα της Μικρασιατικής Καταστροφής.


       Ήταν 103 ετών και τα τελευταία τρία χρόνια καθηλωμένη από βαρύ εγκεφαλικό. Την απέκτησε με την Ελληνίδα, τρίτη κατά σειρά σύζυγό του, Αικατερίνη Σακοπούλου. Στην Καταστροφή της Σμύρνης ήταν 10 ετών. Ο πατέρας της είχε φροντίσει η κόρη του Νάνσυ να βρίσκεται στην Ελλάδα τις μέρες αυτές, όπως είχε πει η ίδια.
       Αυτό που γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια ήταν το έργο του φιλέλληνα πατέρα της και προσπάθησε τα τελευταία χρόνια που ζούσε στην Ελλάδα να κρατήσει ζωντανό. Χάρις στον Χόρτον σώθηκαν χιλιάδες ζωές με τα πιο απίθανα τεχνάσματα. Βοήθησε τον κόσμο που έφτανε στη Σμύρνη παρέχοντας τροφή και καταφύγιο, ενώ ακόμα και κατά τις ημέρες που καιγόταν η Σμύρνη έδινε πιστοποιητικά σε Έλληνες ότι δήθεν εργάζονταν στο αμερικάνικο προξενείο και ναύλωσε πλεούμενα με την προστασία της αμερικανικής σημαίας για να φυγαδεύσει τον κόσμο. Ακόμα και μετά την καταστροφή βοήθησε την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και με την επιστροφή του στην Αμερική. Κορυφαία συνδρομή του ήταν η περίφημη έκθεση που έστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιγράφοντας τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά των Χριστιανών πριν την Καταστροφή και η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα το 1969.
         Εκτενή περιγραφή των γεγονότων πριν, κατά και μετά την Καταστροφή αναφέρει στο βιβλίο του ο Τζορτζ Χόρτον «Αναφορικά με την Τουρκία- Η κατάρα της Ασίας», εκδόσεις Λιβάνη 1992 όπου σε πείσμα όσων Ελλήνων «καθηγητάδων» με καντρωμένα πτυχία, τουρκολατρών και με τούρκικο διαβατήριο επιμένουν ότι στη Σμύρνη, απλά υπήρξε ένας συνωστισμός.
        Σήμερα (5 Μαρτίου) έγινε η κηδεία της, στις 11 το πρωί στην Αγγλικανική εκκλησία (Οδός Φιλελλήνων-Σύνταγμα) και η σορός της θα μεταφερθεί στην Αμερική.
      Θα περίμενε κανείς η κηδεία της Νάνσυ Χόρτον να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σημερινή μέρα τόσο για την Πολιτεία όσο και για τα οργανωμένα Σωματεία που εκπροσωπούν Μικρασιατικές κοινότητες.
Αντίθετα, ο κόσμος που προσήλθε ήταν αριθμητικά πολύ κατώτερος του αναμενομένου. 
       Βέβαια δεν περίμενε κανείς εκπρόσωπο της πολιτείας καθώς είναι γνωστή η αγραμματοσύνη και η ανιστορικότητα των κυβερνώντων που αρέσκονται μόνο σε πανηγύρια υποκουλτούρας και μπεκροκατανύξεις, όμως θα περίμενε κανείς την προσέλευση των Μικρασιατικών Σωματείων που αφθονούν στην Πρωτεύουσα, να τιμήσουν την κόρη του σωτήρα των προγόνων τους.
Δύο μόνο στεφάνια υπήρχαν στην είσοδο της εκκλησίας, ένα από την ΑΧΕΠΑ Ελλάδος και ένα από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού) Νέας Ιωνίας.
        Πηγή : ΕΔΩ

Νάνσι Χόρτον: Στη Σμύρνη, όλα γίνανε για τα πετρέλαια. Διαβάστε ΕΔΩ          Ο Χόρτον είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του όπου αναφέρεται  στα γεγονότα που οδήγησαν στη πυρκαγιά και καταστροφή της Σμύρνης.   Το βιβλίο εκδόθηκε το 1926 και ο τίτλος του «Η Μάστιγα της Ασίας» (The Blight of Asia).
         Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο, (σας συνιστούμε να το διαβάσετε οπωσδήποτε), όπου ο επί τριάντα χρόνια Πρόξενος και Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή GEORGE HORTON, εξιστορεί την συστηματική εξόντωση χριστιανικών πληθυσμών από μουσουλμάνους και της ενοχής ορισμένων Μεγάλων Δυνάμεων. Περιγράφει ως αυτόπτης μάρτυρας την καταστροφή της Σμύρνης δίνοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της βαρβαρότητας των εισβολέων. 
         Σταχυολογούμε ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του GEORGE HORTON, "H ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ", σε μετάφραση και σχόλια της Β.Γ. Σολομωνίδου, Εκδόσεις Εστίας, 8η έκδοση 2010.
           Σελ. 36 : "Από τη μαύρη μέρα που πρωτομπήκαν στην Ευρώπη, οι Τούρκοι αποδείχτηκαν στο σύνολό τους ο πλέον αντι-ανθρωπιστικός τύπος ανθρωπότητας.Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια φαρδιά κηλίδα αίματος ακολουθούσε το πέρασμά τους. 'Οπου απλώθηκε η κυριαρχία τους, εξαφανίστηκε ο πολιτισμός. Αντιπροσωπεύουν παντού την κυβέρνηση της βίας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του δικαίου".
               Σελ. 57 : "Όπως στους πιο βάρβαρους καιρούς πια είχαμε γνωρίσει τα πέντε χαρακτηριστικά της δήωσης (καταστροφής) μιας πόλης : κλοπή, λεηλασία, πυρκαγιά, φόνος, βιασμός".
            Σελ. 140 : "Στην καταστροφή της Σμύρνης υπάρχει, όμως ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν είχε προηγούμενο ούτε στην περίπτωση της Καρχηδόνας. Εκεί, δεν υπήρχε στόλος χριστιανικών πλοίων που να παρατηρεί μαι σφαγή για την οποία υπεύθυνες ήταν οι κυβερνήσεις τους.
             Οι Τούρκοι ήταν ελεύθεροι να κορέσουν το φυλετικό και θρησκευτικό τους πάθος για σφαγή, βιασμό και πλιάτσικο σε απόσταση βολής λίθου από τα συμμαχικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία. Η ουδετερότητα που είχαν επιδείξει οι Σύμμαχοι μέχρι την πυρπόλυση της Σμύρνης τους είχε δημιουργήσει την πεποίθηση ότι κανείς δεν επρόκειτο να επέμβει στο καταστροφικό έργο τους. Μια κοινή διαταγή των διοικητών του συμμαχικού στόλου, ή έστω δυο από αυτούς, μια ακίνδυνη οβίδα που θα έπεφτε στην τουρκική συνοικία, θα έφερνε αμέσως τους Τούρκους στα λογικά του".
          Σελ. 163 :"Ο Μουσταφά Κεμάλ, αυτός που πυρπόλησε τη Σμύρνη και ολοκλήρωσε την εξόντωση των χριστιανών είναι δημιούργημα της Ευρώπης".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...