Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (5)

ΓΑΛΕΟΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ















ΥΛΙΚΑ
 600 γρ. γαλέος φέτα (κομμένος σε κομματάκια 5 επί 5 εκατοστών)
150 γρ. λάδι
χυμός ενός λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
ρίγανη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατίζουμε το ψάρι, τουλάχιστον 2 ώρες πριν και το βάζουμε σε μια μικρή ρηχή κατσαρόλα (Δηλ. ταβάς) μόλις να χωράνε σε αυτό τα κομμάτια του. Βάζουμε κρύο νερό, τόσο ώστε να σκεπαστούν λίγο.
Έπειτα βάζουμε στη φωτιά το σκεύος μας. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το λάδι και σε 15-20 λεπτά τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά και τον χυμό λεμονιού. Κουνάμε καλά τον ταβά και σε 1 λεπτό το κατεβάζουμε. Είναι έτοιμο.

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
















ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ξίδι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
5 φύλλα δάφνης
1 κιλό φρέσκες ντομάτες
μπαχάρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρατάμε ολόκληρο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και τα μικρά κρεμμυδάκια. Bάζουμε το χταπόδι στη φωτιά με το κρασί, το ξίδι και το μεγάλο κρεμμύδι. Tο αφήνουμε να βράσει μέχρι να βγάλει το νερό του. Mόλις βράσει, το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό (ή τις ντομάτες), το λάδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, 2 φλιτζάνια νερό και τα κρεμμυδάκια. Aφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΣΤΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ











ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια πέννες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
2 κεσεδάκια γιαούρτι
1 κουταλάκι μαιντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και το τυρί και πάλι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαιντανό και προσθέτουμε τις βρασμένες πέννες. Ανακατεύουμε ελαφρώς και το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ












ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κρασοποτηρο χυμό λεμονιού
1/2 κρασοπότηρο χυμό πορτοκαλιού
λίγο αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ξύλο κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.Το βράζουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε τους χυμούς και το νερό, και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.Καίμε σε βαθιά κατσαρόλα λάδι.Βουτάμε την αριστερή παλάμη στον χυλό και με βρεγμένο κάθε φορά κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε όσο χυλό βγαίνει από
τον αντίχειρα και τον δείκτη, όταν κλείνουμε την παλάμη σε γροθιά.Ρίχνουμε στο καυτό λάδι.Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες ώσπου να ρόδίσουν.Τους βγάζουμε πάλι με τρυπητή κουτάλα και τους  σερβίρουμε στα πιάτα.Απο πάνω ρίχνουμε, αν θέλουμε, κανέλα και καρυδόψιχα τριμμένη.