Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (2)


ΠΡΟΣΦΟΡΟ














Υλικά
750 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γρ. προζύμι
νερό όσο πάρει για να γίνει ζύμη σφιχτή


Εκτέλεση
Στο Άγιον Όρος, πριν αρχίσουμε το ζύμωμα των προσφόρων, ανάβουμε λαμπαδα στο προσκυνητάρι με τις εικόνες της παναγίας και του Αγίου της Μονής, το οποίο βρίσκεται μέσα στο προσφορείο. Η λαμπάδα θα καίει συνέχεια, ώσπου να βγουν τα πρόσφορα από τον φούρνο.Έρχεται ο παπάς, θυμιάζει και διαβάζει την ειδική ευχή. Οι ζυμωτές ψάλλουν το απολυτίκιο του Αγίου Τύχωνος, επισκόπου Αμαθούντος (βλ. Συναξάρι, 16 Ιουνίου).Στη συνέχεια, όσο ζυμώνουν, απαγγέλουν τους Χαιρετισμούς την Παναγίας.
Απόβραδίς \"πιάνουμε\" το προζύμι όπως και στο ψωμί.Την άλλη μέρα κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το προζύμι.Διαλύουμε το αλάτι σε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή.Ρίχνουμε το νερό στη λεκάνη και ζυμώνουμε για 20 λεπτά.Μετά σκεπάζουμε με μία πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.Ξαναζυμώνουμε για 10 λεπτά και ξανασκεπάζουμε για άλλα 10 λεπτά.Ζυμώνουμε τρίτη και τελευταία φορά για 20 λεπτα.Έπειτα φτιάχνουμε τα πρόσφορα ως εξής : Πλάθουμε δύο μπαλίτσες και κολλάμε τη μία πάνω στην άλλη. Στην επάνω μπαλίτσα πατάμε δυνατά τη σφραγίδα (κάντε κλικ).Έτσι σχηματίζεται ένα πρόσφορο.Κάνουμε το ίδιο, ώσπου να τελειώσει η ζύμη.Βάζουμε τα πρόσφορα σε ταψί αλευρομένο, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώσπου να φουσκώσουν. Με ένα ψιλό βελόνι τρυπάμε τα πρόσφορα στις τέσσερις γωνιές της σφραγίδας και στη μέση (το βελόνι δεν πρέπει να φτάσει μέχρι κάτω)
.Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
 
Κριθαράκι με χταπόδι















Υλικά:
1 κιλό χταπόδι
ένα πακέτο κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 τομάτες τριμμένες
200 γρ. λάδι
1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό

Εκτέλεση:
Βράζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι κρασί λευκό.
Δεν προσθέτουμε νερό γιατί θα βγάλει το χταπόδι.
Όταν μαλακώσει το καθαρίζουμε από τις βεντούζες και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών.
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Μόλις ροδίσει ρίχνουμε την τομάτα και τα κομμάτια χταπόδι.
Προσθέτουμε 1 κιλό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Έπειτα τα αδειάζουμε σε ένα πήλινο και ρίχνουμε το κριθαράκι και μια κουταλιά χταποδόζουμο.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μόλις τραβήξει τα υγρά του, είναι έτοιμο.


ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑ
Υλικά:
1 κιλό μάραθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας λάδι
2 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα ή
1/2 κουτ. γλυκού αποξηραμένο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι

Για την ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
3 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. σούπας λεμόνι
1 κουτ. σούπας ρακή
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε ένα ποτήρι νερό σε κατσαρόλα και μάζουμε το μάραθο και το κρεμμύδι να μαραθούν, προσθέτουμε λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για μισή ώρα. Στραγγίζουμε το μείγμα μας. Ετοιμάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε για μία ώρα να ξεκουραστεί. Μετά την χωρίζουμε σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού, ανοίγουμε λίγο στην παλάμη μας και βάζουμε μέσα 1 κουταλάκι μάραθο. Τραβάμε τη ζύμη γύρω-γύρω να κλείσει μέσα το μάραθο και πατάμε να γίνει πιτάκι. Τηγανίζουμε σε λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.


ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΑΛΑΔΩΤΟ












Υλικά:
2 πακέτα μακαρόνια νούμερο 3

Υλικά για την μπεσαμέλ:
1 ποτήρι φυτικό γάλα σε σκόνη αραιωμένο σε 8 ποτήρια νερό
10 κουταλιές αλεύρι

Υλικά για την σάλτσα:
1 ποτήρι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι αμυγδαλόψιχα χονδροκομμένη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια με νερό και αλάτι.
Κατόπιν, τα σουρώνουμε ως συνήθως.
Όσο βράζουν ετοιμάζουμε:

Σάλτσα:
Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό.
Ρίχνουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα, τη ντομάτα, το αλάτι, πιπέρι και σκόρδο.
Όταν μελώσει η σάλτσα, κατεβάζουμε από την φωτιά.

Μπεσαμέλ:
Κτυπάμε το αραιωμένο «γάλα» με το αλεύρι.
Όταν ενωθούν, τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά να πήξουν, αλλ’ όχι να βράσουν.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι.

Αφού σουρώσουμε τα μακαρόνια, τα στρώνουμε στο ταψί και τα ανακατεύουμε με την σάλτσα.
Κατόπιν απλώνουμε την μπεσαμέλ και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, επί μισή ώρα, ώσπου το φαγητό να ροδίσει.